A Németországban és Ausztriában élő idős emberek gondozását egyre gyakrabban Kelet-és Közép-Európából –mindenekelőtt Bulgáriából, Romániából, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból és Magyarországról- érkező személyi gondozók – gondozóintézeti valamint háztartási alkalmazottak, 24 órás gondozók - látják el. A gondozók ugyan rendelkeznek német nyelvi ismeretekkel, de szaknyelvi és interkulturális kompetenciák hiányosak, ezért a gondozó és a gondozott ill. annak hozzátartozói között sokszor nehézkes az interakció.

A „BID- gondozók felkészítése németül” című projekt célja idegen nyelvi tananyagok előállítása és információk közvetítése a németországi és ausztriai munkavégzésről. A tananyagok egyrészt segítik a gondozókat a német nyelvi ismereteik tökéletesítésében, másrészt jogi és szakmai ismereteket is tartalmaznak, hogy a németországi és ausztriai munkavégzést megkönnyítsék. A tananyagok nem hagyományos nyelvi és nyelvtani gyakorlatok, hanem a hétköznapi szókincsre fokuszálnak. Ilyenek a beszédtémák, a dialógusok a gondozás témaköreiből pl. testápolás, főzés, adminisztratív tevékenység.

Minden a projekt során előállított tananyag - szintfelmérők, tematikus modulok, információs dossziék - kinyomtatva és az portfólió „BID anyagok“ és IDIAL4P- online centerre letölthető.

A projekt konzorciumának tagjai nyolc ország - Ausztria, Németország, Bulgária, Románia, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország - 10 intézményét képviselik.

A projekt futam ideje: 01.11.2012 – 31.10.2014


Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemû felhasználásért.