In Germania şi Austria există o cererea crescândă de personal pentru îngrijire la domiciliu (PID), reprezentat de menajere şi/sau îngrijitoare la domiciliu, respectiv personal care petrece 24 de ore la domiciliul bolnavului, care vine din estul şi centrul Europei, în primul rând din Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Personalul care a fost în Germania şi Austria are deja cunoştinţe de limbă germană, însă limbajul profesional şi competenţa interculturală lipsesc din păcate adesea.

Proiectul „BID - calificarea personalului pentru îngrijirea la domiciliu folosind limba germană“ urmăreşte crearea materialului necesar pentru învăţarea limbii germane ca limbă străină şi a informaţiilor despre profesarea meseriei în Germania şi Austria. În timp ce materialele didactice vor sprijini învăţarea germanei ca limbă străină, materialele informative reprezintă explicaţii referitoare la probleme juridice şi profesionale, care uşurează profesarea acestei meserii în cele două ţări. Materialul didactic nu reprezintă exerciţiile uzuale de gramatică şi vocabular, ci se concentrează asupra vieţii profesionale de zi cu zi (igiena corporală, gătitul, problemele administrative etc.).

Toate produsele create în cadrul proiectului - teste de autoevaluare, module de învățare, de informatii despre fișiere - sunt la fel de portofoliu în "Produse BID", precum și în IDIAL4P-Online-Center Centrul online disponibil pentru descărcare.

Consorţiul este format din zece instituţii din opt ţări: Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Durata proiectului: 01.11.2012 – 31.10.2014

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.